Wil jij ook zwarte inbetween gordijnen? Kijk snel onze zwarte stoffen

Gordijn met plooien | wavegordijnen of ringen

woensdag 21 november 2018 | Achtergrondinfo

Er zijn verschillende manieren om je gordijnen op te hangen. We laten je de verschillende opties zien:

Geplooide gordijnen

Verreweg de meeste gordijnen die je ziet hangen zijn geplooide gordijnen. Deze manier van confectie is het goedkoopst

Enkele plooi

De enkele plooi is een goede optie als je niet zo veel geld wilt uitgeven. Er wordt minder stof gebruikt om een gordijn te maken (ca. 1,8 maal de breedte van de rail). Het is niet persé zo dat dit de goedkoopste manier is, soms zijn dubbele plooien net zo duur. Ook als je gordijnen wilt verduisteren met een blackout voering is dit een goede plooi. Anders wordt de stof te dik bij de plooien.

Dubbele plooi of vlinderplooi

Dit is de meest gebruikte plooi voor gordijnen. Je gebruikt iets meer stof (tot 2,5 maal de railbreedte). Omdat je meer stof gebruikt, hangt je gordijn voller en ziet er mooier uit. Meer stof betekent ook betere akoestiek. Deze plooi kan eigenlijk voor alle stoffen worden gebruikt. Ook voor het verduisteren van gordijnen met bijvoorbeeld een dimout gordijnstof of een gewone voering.

Driedubbele plooi

Deze gordijnplooi wordt vooral gebruikt voor soepele, dunne en vaak transparante gordijnen.  Het stofverbruik is ca. 3 maal de railbreedte. Zeker voor kamerhoge transparante stoffen is dit heel mooi.

Gordijnen met ringen | gordijnen met zeilringen

Deze manier van confectie is wat stoerder. Je kan de gordijnen dan op een roede hangen of een steigerbuis. Deze maakmethode is wat duurder, en je moet er altijd even rekening mee houden, dat je de roede max. aan 3 punten kunt vastmaken; anders kan je gordijn nl. niet verschuiven. Tegenwoordig zie je veel dat er zwarte gordijnoedes worden gebruikt in combinatie met zwarte ringen.

Wave gordijnen

Deze maakmethode is wat nieuwer en moderner van uitstraling. De gordijnen hangen aan een (wave)rail. In de rail zitten runnertjes aan een koord, zodat het gordijn heel egaal golft als jet het dichtdoet. De maakmethode is wat duurder dan plooien, maar de rail is vaak weer goedkoper. De gordijnen worden opgehangen op een (wave)rail of (wave) railroede. Een railroede is juist weer een variant die meer lijkt op een rode (maar het is een rail)